­ AKLİMAN (II. DERECE DOĞAL SİT) | Kültür Portalı

Akliman (II. Derece Doğal Sit) - Sinop

Adı Akliman (II. Derece Doğal Sit)
Mah. Köy - Mevkii Akliman Köyü
Adres Merkez/SİNOP
Vakfiye
Genel Tanım Kuzeybatı-güneydoğu yönünde uzanan Akliman, şekil olarak uzun ekseni 850 metre, kısa ekseni 600 metre civarında bir dikdörtgene benzeyen doğal bir limandır. Akliman, üst Kretase yaşlı, sarı renkli gevşek çimentolu, yataya yakın uzanımlı, kireç taşlarında kırık (fay) çizgileri boyunca akarsu ve denizin yaptığı aşındırmalar sonucu oluşmuştur.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Limanın batısındaki birisi büyük, diğer ikisi küçük koylar kırık çizgileri boyunca uzanmaktadır. Limanın kuzeydoğu ucunu oluşturan Serçe Burnu’nu Kara Ada’ya birleştiren yataya yakın uzanımlı bu kireçtaşı tabakaları, üzerinde yer alan doğal bitki örtüsü ile birlikte eşsi bir peyzaj oluşturmaktadır. Kuzeydeki Serçe Burnu ve Kara Ada yıldız ve poyraz rüzgârlarını kesmekte, Akliman Burnu ve Sarı Ada ise kıble ve keşişleme rüzgarlarına karşı set oluşturmaktadır. Coğrafik pozisyonuna bağlı olarak Akliman sadece gündoğusu rüzgarlarından etkilenmektedir. Akliman ve çevresinde yapılan antik yerleşim alanlarını saptamaya yönelik yüzey araştırmasında sahilden 100 metre içerilere kadar Helenistik, Roma ve Bizans dönemlerine ait keramik parçaları bulunmuştur. Ayrıca Akliman’ın batısında Tatar Mezarlığı denilen sırtta üç adet Helenistik döneme ait Tümülüs mezar, Serçe Burnu Sarı Ada’da birer tane Bizans dönemine tarihlenen kilise kalıntıları yer almaktadır. Akliman ve çevresinin peyzaj güzelliği ve arkeolojik zenginliği birlikte düşünüldüğünde Ekoturizm açısından birinci sınıf bir bölge konumuna ulaşmaktadır.
Tescil Kararı Samsun Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu-21.11.1991/1198
Revizyon
Görüntülenme Sayısı : 1787    Eklenme Tarihi : 03 Mart 2013 Pazar    Güncellenme Tarihi : 03 Mart 2013 Pazar