­ AKKÖY CAMİİ | Kültür Portalı

Akköy Camii - Bilecik

Mah. Köy - Mevkii Akköy-Köy İçi Mevkii
Adres İnhisar/BİLECİK
Genel Tanım Bilecik İli İnhisar İlçesi Akköy Köy İçi Mevkiinde bulunan köy camiisidir.
Yapılan Onarımlar ?
Ayrıntılı Tanımı Yapı kuzey güney doğrultusunda dikdörtgen planlıdır. Marsilya kiremidiyle kaplı kırma çatılıdır. Yapının giriş kapısının sağ tarafında bir çift geyik boynuzu yer almaktadır. Camiinin doğu tarafında güney köşesine yakın yerde ahşaptan yapılma iki adet kuş evi bulunmaktadır. Camii temel kısmı taş, beden duvarları ahşap karkaslı ve kerpiç dolguludur. Yapı günümüzde tamamen sıvanmıştır. Köyde alınan bilgilerden camiinin 1950'li yıllarda sıvandığıdır. Camiinin giriş kapısı üzerinde hicri 1232 tarihli bir kitabe yer almaktadır. Camiye sonradan eklenilmiş küçük bir aralıktan sonra 160 cm genişliğinde bir kapıdan girilmektedir. Sonradan eklenti olan •mın batı tarafında kare mekanlı bir oda yer almaktadır. Bu küçük aralığın sol tarafından şap merdivenle mahfile çıkılmaktadır. Mahfilin tavan kısmı ahşap olup süsleme unsuru bulunmamaktadır. Mahfilin camiye bakan cephesinde ahşap dikmeler mevcut olup dikmeler arası yuvarlak kemerlidir. Mahfilin cami iç mekanına doğru küçük bir ahşap balkon vardır. Bu balkonun alt kısmı ahşap ve yıldız motifleriyle süslenmiştir giriş kısmının ağ tarafında bir, sol tarafında ise iki adet pencere kapatılarak gömme dolap haline getirilmiştir. Camii mekanı kareye yakın olup pencereleri iki kat şeklindedir. Alt kat pencereleri dikine dikdörtgen formlu olup üst kat ise yuvarlak kemerli ve alt kattaki pencerelere göre daha küçük ebatlıdır. Mihrap yarım daire şeklinde ve günümüzde sıvanmıştır. Mihrabın sağ tarafında yer alan minber ahşaptan olup geometrik şekillerle bezenmiştir. Minber duvara bitişik olmayıp arada bir duvarla arasında bir pencereye yer verilmiştir. Minber de günümüzde boyanmıştır, mihrabın sağ ve solunda seki yer almaktadır. Camiinin tavan kısmı ahşap olup baklava dilimli motiflerle süslenmiştir. Tavanın orta kısmında çarkıfelek motifi ve onun da etrafı tek şeritli bir bordürle çevrelenmiştir