­ AKHAN KERVANSARAYI | Kültür Portalı

Akhan Kervansarayı - Denizli

Mah. Köy - Mevkii Akhan Mahallesi
Adres Akhan Mahallesi Pamukkale İlçesi DENİZLİ
Pafta M22-a18-c
Yaptıran Vali Seyfettin Karasungur Bin Abdullah
Vakfiye Var
Genel Tanım Denizli-Afyon Karayolunun 7 km’sinde akhan kasabası’nın yakınında bulunur. Akhan kapalı mekan ve açık avludan oluşmaktadır.
Yapılan Onarımlar 1970'li ve 2000'li yıllarda onarım görmüştür.
Ayrıntılı Tanımı Denizli-Afyon karayolunun 7 km’sinde akhan kasabası’nın yakınında bulunur. Akhan kapalı mekan ve açık avludan oluşmaktadır. Kapalı mekanı 1251, avlu ise 1252 yılında tamamlanmıştır. Simetrik bir plan göstermeyen Han , açık ve kapalı bölümlerden oluşmakta ve toplam 1100 m2’lik bir alan üzerine oturmaktadır. Yapının kare planlı bir holü bulunmaktadır. Kapılı mekan derinlemesine dikdörtgen planlı ve iki sıra paye ile üç sahına ayrılmıştır. Bu sahınların üzeri tonozlarla örtülmüştür. Avluda asimetrik bir plan dikkati çekmektedir. Avlunun giriş tarafında revaklar, kapalı mekan ile revak arasında kalan yerde tonozlu birimler yer almaktadır. Tonozlu mekanın birinin üzerinde, ikinci bir mekan daha yer alır. Avlunun sağ tarafında iki katlı mekanlar, bir eyvan ve kapalı birimler vardır. Avlu porteli gerek abideviliği, gerekse plastik unsurları ile dikkat çekicidir. Çeşitli hayvan figürleri ile geometrik süslemeler bir arada kullanılmıştır. 1970’li yıllarda revaklı kısmı onarım görmüştür.
Orjinal Kullanım Han
Bugünkü Kullanımı Kafeterya
Önerilen Kullanım Kafeterya
Tescil Kararı İzmir II Numaralı KTVKK'nun 22.05.1991 gün ve 2020 sayılı kararı

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 1760    Eklenme Tarihi : 13 Şubat 2013 Çarşamba    Güncellenme Tarihi : 10 Haziran 2014 Salı