­ AKÇAKAYA ARKEOLOJİK SİT ALANI | Kültür Portalı

Akçakaya Arkeolojik Sit Alanı - Sakarya

Adı Akçakaya Arkeolojik Sit Alanı
Mah. Köy - Mevkii Akçakaya Köyü
Adres Pamukoava İlçesi, Akçakaya Köyü
Yaptıran Hazine, Orman, Şahıs
Vakfiye
Genel Tanım Akçakaya Köyü Doruktarla mevkiinden Yanıkdoruğu ve Dikilitaş mevkiine kadar uzanan güneye doğru eğimli geniş bir alanda anıt mezar kalıntısı, kaya mezarları, mimari yapı kalıntıları ve çok sayıda kaba seramik parçaları bulunmaktadır. Mevcut olan kalıntılardan birinin anıt mezar olduğu anlaşılmıştır. Burada yer alan yaklaşık 3,5x1,5x1,5 metre ebatlarındaki yekpare taşın önyüzünde eski yunanca yazıt bulunmaktadır. Anıtın gövdesini oluşturan dikdörtgen prizma şeklindeki bu taşın üzeri silmelerle dört bölüme ayrılmıştır. Kısmen tahrip olmuş Dikilitaş 1976 yılında yol yapımı esnasında yerinden sökülmüştür.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Akçakaya Köyü Doruktarla mevkiinden Yanıkdoruğu ve Dikilitaş mevkiine kadar uzanan güneye doğru eğimli geniş bir alanda anıt mezar kalıntısı, kaya mezarları, mimari yapı kalıntıları ve çok sayıda kaba seramik parçaları bulunmaktadır. Mevcut olan kalıntılardan birinin anıt mezar olduğu anlaşılmıştır. Burada yer alan yaklaşık 3,5x1,5x1,5 metre ebatlarındaki yekpare taşın önyüzünde eski yunanca yazıt bulunmaktadır. Anıtın gövdesini oluşturan dikdörtgen prizma şeklindeki bu taşın üzeri silmelerle dört bölüme ayrılmıştır. Kısmen tahrip olmuş Dikilitaş 1976 yılında yol yapımı esnasında yerinden sökülmüştür.
Tescil Kararı 24.02.1991 Bursa K.T.V.K.K 1612 sayılı kararı