­ AHMETLİ KÖPRÜSÜ | Kültür Portalı

Ahmetli Köprüsü - Denizli

Mah. Köy - Mevkii Ahmetli Mahallesi
Adres Ahmetli (Köyü) Mahallesi Sarayköy İlçesi DENİZLİ
Bakımından Sorumlu Olması Gereken Kuruluş Belediye TCK
Kültür Dönemi Roma
Vakfiye
Genel Tanım Sarayköy İlçesi, Ahmetli Köyü’nde yer alan Ahmetli Köprüsü; dört kemerli olarak yapılmıştır.
Ayrıntılı Tanımı
Yapılan Onarımlar Cumhuriyet Dönemi’nde, köprünün yıkılan iki gözünün, kuzeye doğru, diğer orijinal ayakların üzerinde betonarme olarak üst bölümü yapılarak yakın zamana kadar hizmet vermesi sağlanmıştır.
Ayrıntılı Tanımı Sarayköy İlçesi, Ahmetli Köyü’nde yer alan Ahmetli Köprüsü; dört kemerli olarak yapılmıştır. Köprünün uzunluğu 55 m, genişliği 4,75 m, kemer açıklığı yaklaşık 5,5 - 5,7 m.dir. Kemerli gözlerden kuzey taraftaki iki gözü, I. Dünya Savaşı sonunda Batı Anadolu’yu işgal eden Yunanlıların, Denizli’ye geçmelerini önlemek amacıyla yıktırılmıştır. Daha sonra Cumhuriyet Dönemi’nde, köprünün yıkılan iki gözünün, kuzeye doğru, diğer orijinal ayakların üzerinde betonarme olarak üst bölümü yapılarak yakın zamana kadar hizmet vermesi sağlanmıştır. Malzeme olarak traverten kullanılmış olup, Roma Dönemi’ne aittir.
Orjinal Kullanım Köprü
Bugünkü Kullanımı Köprü
Önerilen Kullanım Köprü
Tescil Kararı İzmir II Numaralı KTVKK'nun 12.06.1996 gün ve 5890 sayılı kararı

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 3166    Eklenme Tarihi : 01 Mart 2013 Cuma    Güncellenme Tarihi : 10 Haziran 2014 Salı