­ AHMET KARADUMAN KONAĞI | Kültür Portalı

Ahmet KARADUMAN Konağı - Isparta

Mah. Köy - Mevkii İmrahor Mahallesi
Adres İmrahor Mahalle Mevkii Aksu/ISPARTA
Bakımından Sorumlu Olması Gereken Kuruluş Özel mülkiyet
Yapım Tarihi 19. yy.
Vakfiye
Genel Tanım Ev iki katlı ikinci katın hanayı ahşap olarak yapılmış.Hanay Hanay güneye doğru boydan çıkma yapıyor.Çıkma ahşap sütunlarla desteklenmiş 19. yüzyılın son çeyreğinde yapıldığı tahmin edilen Türk mimarisinin ve Aksu İlçesine özgü geleneksel mimarinin yansıtıldığı sokak korunması gerekli kültür varlığı olarak tescil edilmesi gerekmektedir.
Taşıyıcı Yapı C
Üst Yapı C
Dış Yapı C
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Evin alt kısımları taş üst kısımları ise ahşaptır. Hayat kısmı diğer Isparta evlerinde olduğu gibi su basmanı seviyesine kadar taş örgüdür.Kapalı hanaylı evler gurubuna girmektedir. Diğer odalar daha içeride bir sıra halinde hanaya bakmaktadır Evin Müştemilat kısımları ikinci katta evin yan duvarında ayrı bir mekan halinde çıkıntı yapmaktadır.Eve ahşap bir merdivenle çıkılmaktadır.Evin ahşap kırma çatısı vardır. Üzeri ise kiremitle örtülüdür.Çatı kısmen çökmüştür.Evde çökme tehlikesi olduğundan iç mekanlar tam olarak incelenememiştir.Muhtemelen Zemin katında zahirelerin saklandığı serpin tabir edilen depolar ve bu mekanların daha iç kısımlarında ise ayrı ve büyük bir mekan halinde hayvanların barındığı ahır kısmı yer almaktadır. Hanayın dışarıya bakan cepheleri tamamen ahşap ile kaplıdır.Pencere şeklinde iki adet açıklığın sonradan ahşapla kapatıldığı anlaşılmaktadır.Böylece hanay kısmı tamamen kapatılmıştır.Alttaki bir merdivenle ikinci kattaki hanaya çıkılır. Evdeki merdiven diğer evlerde olduğu gibi doğrudan hole çıkmayıp,evin doğu kısmıma doğru ters yönde çıkmaktadır.Binanın tamamı 2460 metrekaredir. Aksu İlçesi’nin ev mimarisini yansıtması açısından onarımı uygun mütalaa edilmektedir.
Orjinal Kullanım Konak
Ekler Rapor, Fotograf, Harita