­ AHMET ÇÖKELEZ EVİ | Kültür Portalı

Ahmet Çökelez Evi - Denizli

Adres Çal İlçesi DENİZLİ
Bakımından Sorumlu Olması Gereken Kuruluş Malikleri
Yaptıran Necip Ağa
Yapım Tarihi 20. y.y. başları
Vakfiye
Genel Tanım Denizli İli, Çal İlçesi merkezinde yer alan Necip Ağa Evi olarak bilinen mülkiyeti Ahmet Cahit Çökelez mirasçılarına ait olan ev, 20.yy başlarında Necip Ağa tarafından inşa ettirilmiştir.
Yapılan Onarımlar Bilinmiyor
Ayrıntılı Tanımı Denizli İli, Çal İlçesi merkezinde yer alan Necip Ağa Evi olarak bilinen mülkiyeti Ahmet Cahit Çökelez mirasçılarına ait olan ev, 20.yy başlarında Necip Ağa tarafından inşa ettirilmiştir. Necip Ağa, 15 Temmuz 1919’da Müftü Ahmet İzzet Efendi tarafından oluşturulan Çal Kuvai- Milliye üyesi olup, daha sonra Çal Heyeti Milliye Reisliği yapmıştır. Cumhuriyet kurulduktan sonra da Çal Belediye Başkanlığı görevlerinde bulunmuştur. Ev iki katlıdır. Üzeri kiremit çatıyla örtülüdür. Dış cepheleri sıvalı ve taş malzeme ile inşa edilmiştir. Evin içinden üst kata çıkan geniş ahşap merdivenleri bulunmaktadır. Yapının pencereleri ahşap kafes ve panjurlarla korunmuştur. Evin üçgen alınlıklı, alçı, palmet-lotus süslemeli cumbası, yapının dış görünümünü zenginleştirmektedir. Bu gün içinde oturulmayan bina; iç sofalı plan tipinde olup, Çal Yöresi Türk Konut Mimarisini yansıtan evlerdendir. Yapı bakımsızlıktan ve zamanın olumsuz etkileri karşısında oldukça yıpranmış durumdadır.
Tescil Kararı Aydın KTVKBK'nun 28.06.2006 gün ve 263 sayılı kararı
Revizyon
Görüntülenme Sayısı : 1628    Eklenme Tarihi : 19 Ağustos 2014 Salı    Güncellenme Tarihi : 19 Ağustos 2014 Salı