­ AHMET ÇELEBİ CAMİİ VE KASTELİ | Kültür Portalı

Ahmet Çelebi camii ve kasteli - Gaziantep

Pafta 75(20L-II)
Yaptıran Hacı Osmanoğlu Şeyh Ramazan Efendi
Kitabe var
Vakfiye var
Genel Tanım Mihrabın üzerindeki kitabeden 1083(M1672) tarihinde yapıldığı anlaşılan cami Hacı Osman oğlu şeyh ramazan efendi tarafından yaptırılmıştır.daha sonra bitişiğindeki medreseyi kuran oğlu Ahmet çelebi adı ile anılmıştır. Şeri mahkeme sicillerindeki kimi kayıtlarda(Ramazan iye cami) de denilmektedir. Zarif ahşap işçiliğinin görüldüğü cami15,10x9,70m ölçüsünde dikdörtgen bir yapıdır.Mihraba paralel iki neft ,iki paye ayağı ile dört bölüme ayrılmıştır.Mekanlar çapraz tonozlarla örtülmüştür.Caminin önünde özgün şeklini yitirmiş son cemaat yeri vardır.Minare caminin kuzey batı köşesindedir.Caminin güneyinde ise Ramazan iye (Ahmet çelebi)Medresesi yer almaktadır. Cami ile birlikte yapılan cami avlusunda merdiven basamakları kesme taştan yapılan bir kastel bulunmaktadır. Kastel içerisin de küçük bir havuz mevcut olup havalandırma bacası bulunmaktadır.
Yapılan Onarımlar genel bakım ve onarımlar
Ayrıntılı Tanımı Mihrabın üzerindeki kitabeden 1083(M1672) tarihinde yapıldığı anlaşılan cami Hacı Osman oğlu şeyh ramazan efendi tarafından yaptırılmıştır.daha sonra bitişiğindeki medreseyi kuran oğlu Ahmet çelebi adı ile anılmıştır. Şeri mahkeme sicillerindeki kimi kayıtlarda(Ramazan iye cami) de denilmektedir. Zarif ahşap işçiliğinin görüldüğü cami15,10x9,70m ölçüsünde dikdörtgen bir yapıdır.Mihraba paralel iki neft ,iki paye ayağı ile dört bölüme ayrılmıştır.Mekanlar çapraz tonozlarla örtülmüştür.Caminin önünde özgün şeklini yitirmiş son cemaat yeri vardır.Minare caminin kuzey batı köşesindedir.Caminin güneyinde ise Ramazan iye (Ahmet çelebi)Medresesi yer almaktadır. Cami ile birlikte yapılan cami avlusunda merdiven basamakları kesme taştan yapılan bir kastel bulunmaktadır. Kastel içerisin de küçük bir havuz mevcut olup havalandırma bacası bulunmaktadır.