­ AHMET BEY CAMİİ | Kültür Portalı

Ahmet Bey Camii - Elazığ

Harita No 19L
Mah. Köy - Mevkii Harput Mahallesi
Adres Harput/Elazığ
Yaptıran Osmanlı Devrinin ilk sancak beyi Osman Bey.
Vakfiye
Genel Tanım Harput’a dağ kapısından girişte, sağda yer alır. Tek mekanlı ve dikdörtgen planlı olan cami 2023 yılında restore edilerek ibadet açılmıştır.
Yapılan Onarımlar 2023 yılında Elazığ Belediyesi tarafından restore edilmiştir,
Ayrıntılı Tanımı Sağır Müftü Konağı’nın bitişiğinde (batısında) yer almaktadır. Ne zaman yapıldığına dair kesin bir bilgi yoktur. Ancak 1566 tahrirlerinde adına rastlanılan caminin bu tarihten önce inşa edildiği yönünde görüşler bulunmaktadır. Kimi kaynaklarda ise yapının 1523 tarihinde sonra yapılığı belirtilmektedir. Tek mekânlı ve dikdörtgen planlı olan camii 6x7 m ölçülerindedir. Yapıya giriş kuzey yönünde bulunan 1.20 cm genişliğinde bir açıklıktan yapılmaktadır. Günümüzde moloz taştan yapılan beden duvarları bir kısmı ayakta olup üst örtüsü yıkılmıştır. Caminin mihrabı mevcut olup Küçük Efendi Konağı kuzey dış duvarı içinde yer almaktadır. Kesme taşlardan yapılan mihrap kavsaralı mukarnas şeklindedir. Kare kesitli olan minaresi ise Harput’taki diğer minare örneklerinde farklıdır. Minare kuzeyde camiye bitişik, fakat camiden tamamen bağımsız olarak inşa edilmiştir. Minareye kuzeyde yapılan dikdörtgen bir kapı ile girilmektedir. Ayrıca yapının doğusunda içerisinde 6 adet mezar bulunan hazire kısmı yer almaktadır. Cami 2023 yılında Elâzığ Belediyesi tarafından restore edilmiştir.
Tescil Kararı Karar Tarihi ve No: 09.04.1982 / A-3562 2.Tecsil : 30.05.1985 / 1089
Yayın Dizini Ferhan Memişoğlu -1977- Elazığ Kılavuzu

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 1145    Eklenme Tarihi : 27 Şubat 2013 Çarşamba    Güncellenme Tarihi : 23 Şubat 2024 Cuma