­ AHMET AĞA ÇİFTLİĞİ MEVKİİ HÖYÜĞÜ | Kültür Portalı

AHMET AĞA ÇİFTLİĞİ MEVKİİ HÖYÜĞÜ - Sivas

Adı AHMET AĞA ÇİFTLİĞİ MEVKİİ HÖYÜĞÜ
Harita No 137-b-25-d
Mah. Köy - Mevkii Diriliş Mahallesi
Adres Diriliş Mahallesi
Vakfiye
Genel Tanım Sivas İli, Merkez İlçe, Diriliş Mahallesi sınırları içerisinde, televizyon verici istasyonu’nun bulunduğu Meraküm Tepesi’nin güney eteklerinde, "Ahmet Ağa Çiftliği" adı verilen mevkiide, Rasim Ağa Çiftliği içinde ve 39° 45.582' K 36° 58.135' D coğrafi konumda yer almaktadır. Höyük, güneye doğru uzanan tepelerin yamacında, doğal kayalık bir yükselti üzerine konumlanmıştır. Küçük boyutlu höyük, yaklaşık 60 m çapındadır. Höyüğün yer aldığı yükseltinin batısında Kurt deresi, doğusunda Kuru dere yatağı bulunmaktadır. Yerleşme, güneydeki yamaçlara ve Sivas düzlüğüne hakim konumdadır. Tepe üzerinde ve güney yamaçta yapılan kaçak kazılar höyüğü büyük ölçüde tahrip etmiştir. Tepe üzerindeki ana kaya içine kadar uzanan dört kaçak kazı çukurundan ikisi, Jandarma tarafından taşlar doldurularak kapatılmıştır. Höyük üzerinden toplanan seramik türü malzeme Kalkolitik, Eski Tunç Çağı ve Demir Çağı yerleşimlerine işaret etmektedir.
Yapılan Onarımlar --
Ayrıntılı Tanımı Sivas İli, Merkez İlçe, Diriliş Mahallesi sınırları içerisinde, televizyon verici istasyonu’nun bulunduğu Meraküm Tepesi’nin güney eteklerinde, "Ahmet Ağa Çiftliği" adı verilen mevkiide, Rasim Ağa Çiftliği içinde ve 39° 45.582' K 36° 58.135' D coğrafi konumda yer almaktadır. Höyük, güneye doğru uzanan tepelerin yamacında, doğal kayalık bir yükselti üzerine konumlanmıştır. Küçük boyutlu höyük, yaklaşık 60 m çapındadır. Höyüğün yer aldığı yükseltinin batısında Kurt deresi, doğusunda Kuru dere yatağı bulunmaktadır. Yerleşme, güneydeki yamaçlara ve Sivas düzlüğüne hakim konumdadır. Tepe üzerinde ve güney yamaçta yapılan kaçak kazılar höyüğü büyük ölçüde tahrip etmiştir. Tepe üzerindeki ana kaya içine kadar uzanan dört kaçak kazı çukurundan ikisi, Jandarma tarafından taşlar doldurularak kapatılmıştır. Höyük üzerinden toplanan seramik türü malzeme Kalkolitik, Eski Tunç Çağı ve Demir Çağı yerleşimlerine işaret etmektedir.