­ AHLAT ESKİ İÇ KALESİ | Kültür Portalı

AHLAT ESKİ İÇ KALESİ - Bitlis

Adı AHLAT ESKİ İÇ KALESİ
Mah. Köy - Mevkii BİTLİS-AHLAT-HAMAMÖNÜ MEVKİİ
Adres Harebeşehir Mah.
Vakfiye -
Genel Tanım Taht-ı Süleyman deresinin doğusunda, kuzey - güney istikametinde uzanan bir kayalığın üzerine inşa edilmiştir. Kayalık Taht-ı Süleyman, Harabeşehir ve İkikubbe Mahalleri arasındaki çukurlukta bir ada gibi yükselmektedir. İnşa edildiği kayalığının doğu yamacında az da olsa kale kalıntıları görülürken batı kayalığın üzerindeki kaya kalıntıları Urartu Kalesi olarak ta bilinen Harabeşehir Kalesi, zamanla coğrafi şartlar, depremler ve istilalar yüzünden harabe olmuş bugün kalenin bulunduğu kayalık üzerinde bazı duvar kalıntıları görülmektedir. Eteklerin de ise kaya sığınakları ve evlerden başka bir şey kalmamıştır. Büyük surun Bizanslılar zamanında yapılıp, Selçuklular zamanında tamir edildiği anlaşılmaktadır. Kalenin duvarları tamamen toprakla kapanmış olup, yer yer burç ve sur duvarlarınnın kalıntıları görülmektedir. Burçların ve sur duvarlarının kesme taş kaplamaları yok olmuş sadece moloz taşları kalmıştır.
Ayrıntılı Tanımı -
Orjinal Kullanım Kale
Tescil Kararı G.E.E.A.Y.K 23.07.1981/A-3017-T.K.T.V.Y.K 31.01.1986-1818-VAN K.B.K 16.07.2010-667

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 2241    Eklenme Tarihi : 30 Mart 2013 Cumartesi    Güncellenme Tarihi : 30 Mart 2013 Cumartesi