­ AGRİLİON | Kültür Portalı

Agrilion - Bilecik

Adı Agrilion
Harita No yok
Mah. Köy - Mevkii İspetpaşa Mh. Selöz Köyü
Adres Merkez/BİLECİK
Vakfiye
Genel Tanım Bilecik İli, Merkez İspetpaşa Mahallesi ve Selöz Köyü Sınırları içerisinde kalan Roma yerleşim alanıdır.
Yapılan Onarımlar yok
Ayrıntılı Tanımı Agrlion: Roma İmparatorluğu Dönemi'nde, Domitian (M.S. 81-96), Traian ( M.S.98-117) ve Hadrian (M.S.l 17-138 zamanında_ Anadolu'da önemli gelişmeler olduğu, bugünkü Bilecik İli sınırları içinde yerleşim yerleri kurulduğu ve bunların en önemlisinin ise Bilecik'in güneyindeki dorukların boğazı anlamına gelen Agrilion (Akra-İlion) olduğu bilinmektedir. Bahse konu olan alanın içerisinde 2 (iki) adet Akuaduct, (bunlardan biri kuzey-güney doğrultusunda iki gözlü ve sivri kemerli olarak inşa edilmişti diğeri ise ana kaya üzerine harç ve yığma taşlar kullanılarak inşa edilmiş olup, kemer bölümü yıkılmıştır), Ana kaya üzerine murçla kayalara oyularak oluşturulmuş 102 m. uzunluğunda, Amasya Kalesi'ndekine benzer tarzda yapılmış su kanalı, mermerden yapılmış yazıtlı taşların olduğu nekropol olma olasılığı çok yüksek olan bölüm ise defineciler tarafından tahrip edilmiş olan pithos çukurlarının olduğu bölüm, blok taşlardan oluşturulmuş çeşitli yapıların temel kalıntıları mevcuttur. Ayrıca alanın genelinde suyu taşımak içir kullanılan pişmiş toraktan yapılmış künkler tespit edilmiş olup, yine Roma Dönemi'ne ait bol miktarda çanak-çömlek parçalar gözlemlenmiştir