­ ADLİYE KALESİ | Kültür Portalı

Adliye Kalesi - Sakarya

Adres Adliye Köyü, Kale yanı mevkii, Adapazarı/SAKARYA
Pafta G24-c1
Parsel 2-3-4
Yapım Tarihi G24-c1
Vakfiye
Genel Tanım Sakarya İli, Arifiye İlçesi, Adliye Köyünün yaklaşık 1,5km güneyinde yer almaktadır. Kuzey batısında Adapazarı-İstanbul tren yolu, güneyinde ve kuzey doğusunda ise Sakarya Nehri bulunmaktadır. Kalenin iç kısmında kalan parsellerde tarım yapılmaktadır. Adliye Kalesinin dış beden duvarları nispeten korunmuş olup, yaklaşık 120mX90m ölçülerinde olan kale dikdörtgen bir plana sahiptir. Duvar Yüksekliği yaklaşık 6m, duvar kalınlığı ise 2m dir. Kale duvarlarının yapı malzemesi olarak moloz taş ve kireç harç kullanılmıştır.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Sakarya İli, Arifiye İlçesi, Adliye Köyünün yaklaşık 1,5km güneyinde yer almaktadır. Kuzey batısında Adapazarı-İstanbul tren yolu, güneyinde ve kuzey doğusunda ise Sakarya Nehri bulunmaktadır. Kalenin iç kısmında kalan parsellerde tarım yapılmaktadır. Adliye Kalesinin dış beden duvarları nispeten korunmuş olup, yaklaşık 120mX90m ölçülerinde olan kale dikdörtgen bir plana sahiptir. Duvar Yüksekliği yaklaşık 6m, duvar kalınlığı ise 2m dir. Kale duvarlarının yapı malzemesi olarak moloz taş ve kireç harç kullanılmıştır.
Tescil Kararı -
Yayın Dizini YILDIRIM, FAHRİ, Sakarya Kaleleri, Sakarya, 2006.