­ ADA CAMİİ | Kültür Portalı

Ada Camii - Isparta

Adı Ada Camii
Mah. Köy - Mevkii Yeşilada
Adres Yeşilada/ISPARTA
Vakfiye
Genel Tanım Kiliseden camiye çevrilmiş olan yapı, Kare planlı, tek minarelidir. Önceden toprak dam ile örtülü olan caminin damı, kırma çatı olarak yeniden yapılmış ve üzeri kiremit ile örtülmüştür.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Yeşilada (Nis Adası) içinde bulunan Cami,kiliseden camiye çevrilmiştir. Daha önceki dönemlerde toprak damlı iken şu anda kırma çatılı ve üzeri kiremitle örtülüdür. 1618 yılında II. Osman’ın fermanıyla ibadete açılmıştır. Kilisenin ilk adı Kız Kilisesi’dir. Cami kare planlıdır. Tek olan minaresi camiye bitişiktir.Minaresi düzgün köfke kesme taştan yapılmış olup, dörtgen kaideden sekizgen gövdeye geçmektedir.Caminin kuzeyinde bir son cemaat mahalli yer almaktadır. Caminin yan cephelerinde üstte ve altta büyük pencereler yer almaktadır. Alttaki pencereler üsttekilere oranla daha büyüktür.. Pencerelerin üzeri yuvarlak kemerlidir. Alt pencereler demir parmaklıklıdır. Son cemaat mahalli sarı renkte, caminin diğer kısımları ise çimento karışımı bir sıva ile sıvanmıştır, Caminin bu günkü dış yapısı yakın dönemlere aittir.
Önerilen Kullanım
Tescil Kararı G.M.E.E. A.Y.K.BŞK 15.03.1975 8300 Sayılı kararı, T.K.T.V.Y.K. 13.07.1984 304 Sayılı Kararı
Ekler Rapor, Fotograf, Harita