­ ACEPŞİR CAMİİ | Kültür Portalı

Acepşir Camii - Tokat

Kitabe yok
Vakfiye yok
Genel Tanım Camii
Yapılan Onarımlar Onarım görmüştür.
Ayrıntılı Tanımı Tokat il merkezi İvaz Paşa Mahallesinde yer almaktadır. Yakınındaki, aynı isimle anılan türbede bulunan Ebu Said Bahadır Han dönemine ait kitabeden hareketle ilk inşası 14.yy başında olmalıdır. Ancak 19.yy.da yenilendiği düşünülmektedir. Kareye yakın dikdörtgen planlı tek mekanlı harimin üzeri ahşap düz damla örtülü, dıştan kiremit kaplıdır. Kuzey cephede bulunan son cemaat yeri sonradan kadınlar mahfiline dönüştürülmüştür. Yapıya giriş doğu cephede yer alan beşik kemerli, çift kanatlı ahşap bir kapıyla sağlanırken bugün kapının orijinalliği bozulmuştur. Yine doğu cephede bulunan beş adet pencereyle harim aydınlatılmaktadır. Güney duvarda yer alan mihrap bezemesiz olup çok sade bir niş şeklindedir. Yapının kuzeydoğu köşesine beden duvarları üzerinde yükselen ahşap bir minare yerleştirilmiştir. Piramidal külahlı ahşap minarenin kısa tutulmuş gövdesinde dışa açılan balkon formunda tek şerefe yer alır. Camide inşa malzemesi olarak temelde moloz taş, duvarlarda kerpiç, üst örtüde ise ahşap kullanılmıştır.