­ ABİDE HATUN CAMİİ | Kültür Portalı

Abide Hatun Camii - Amasya

Yaptıran Abide Hatun
Yapım Tarihi XVII. yy.
Kitabe yok
Vakfiye yok
Genel Tanım Amasya ili Merzifon İlçesi Karamustafa Paşa Köyü Bahçe kent (Köyiçi Mevkiinde) yer almaktadır
Yapılan Onarımlar 2007 yılında restorasyonu yapılmıştır.
Ayrıntılı Tanımı Bir tepe üzerinde yer alan eser muntazam dikdörtgen planda olup, dıştan toprak damla örtülmüştür. Kuzey cephede ahşap tavanlı birde son cemaat yeri bulunan caminin üst örtüsü ahşap kireşleme sistemi ile yapılmış olup, nakışları bakımından örnekleri çok az bulunan eserimiz arasında yer almaktadır. Bütün tavanda kiriş ve kirişler arası natüralist bitki ve çiçek motifleri ile süslenmiştir. Kuzey kısımda kalın bir kirişin taşıdığı kadınlar mahfilinin tavanında aynı şekilde motiflerle süslenmiş olan caminin bilhassa cümle kapısı ahşap kanatlarının oyma tekniğindeki işlemeleri ilk bakışta dikkati çekmektedir
Yayın Dizini Türkiye’de Vakıf Abideler Ve Eski Eserler,

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 854    Eklenme Tarihi : 01 Şubat 2013 Cuma    Güncellenme Tarihi : 18 Mart 2013 Pazartesi