­ ABDURRAHMAN PAŞA CAMİİİ (ÇARŞI CAMİİİ) VE MİNARESİ | Kültür Portalı

ABDURRAHMAN PAŞA CAMİİİ (ÇARŞI CAMİİİ) VE MİNARESİ - Sivas

Pafta j 38c.03
Yapım Tarihi Camii1968, Minare H. 1282 (M.1865)
Kitabe Minare üzerinde minarenin kitabesi var.
Vakfiye Minare üzerinde minarenin kitabesi var.
Genel Tanım Kare planlı orta mekânda merkezi bir kubbe ile yan mekânlar ise üçer kubbe ile kapatılmış olan camii, taş malzeme kullanılarak inşa edilmiştir. Caminin içi betonla sıvanmış ve mihrap ve minber ise yağlı boya ile boyanmıştır. Minber ve mihrap orijinal de ise taş malzeme kullanılarak yapılmıştır.
Ayrıntılı Tanımı
Yapılan Onarımlar Minare orijinal özelliğini korurken camide daha sonraki dönemlerde eklentiler ile orijinal özelliğinde bozulmalar meydana gelmiştir.
Ayrıntılı Tanımı 1968 yılında yapılan Abdurrahman Paşa Camii, 1968 yılında taş malzeme kullanılarak inşa edilmiştir. Yakın tarihlerde ise çeşitli ilavelerle orijinal planında değişmeler olan caminin üç gözlü üzeri kubbe ile örtülü bir son cemaat yeri vardır. Taş malzeme kullanılarak yapılan minber ve mihrap ise yağlı boya ile boyanarak orijinal özelliğini kaybetmiştir. Kadınlar mahfili ise beton malzeme kullanılarak daha sonraki dönemlerde yapılmıştır. M. 1865 yılında yapılan iki renkli taş malzeme kullanılarak yapılan minare kare bir kaide üzerinde silindir şekilli gövde sade bir şerefe altlığı şerefeden sonra petek kısmına geçilir, bakırla kaplanmış külahtan sonra alemle sonlandırılır. Abdurrahman Paşa Camii minaresi, Kangal Alacahan Camii minaresi ile benzerlik gösterir