­ ABDULLAH HAMAMI | Kültür Portalı

ABDULLAH HAMAMI - Edirne

Pafta 50L-1c
Bakımından Sorumlu Olması Gereken Kuruluş Şahıs
Yaptıran Şerbettar Abdullah Bey
Yapım Tarihi 1528 (?)
Vakfiye -
Genel Tanım Moloz taş ve tuğla malzeme ile yığma olarak yapılan yapı, alturka kiremit kaplı kırma çatı ile örtülüdür.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı : Hamamın tamamı ayaktadır. Uzun dikdörtgen planlı yapının, güneydoğu köşesinde sıcaklık yer alır. Hamamın soyunmalık kısmı ile sıcaklık kısmı birbirinden farklıdır. Geç devir mimari özelliğinde yapılmış olan soyunmalık ahşap ve kiremit kaplı bir çatı ile örtülüdür. Kuzey ve doğuda giriş kapıları bulunan soyunmalığın pencereleri basık yay kemerlidir. Muhtemelen hamam bir tamir geçirmiş ve değiştirilmiştir. Soyunmalık arkasında yer alan soğukluk ve tuvaletler aynı seviyede bulunmaktadır. Bunlardan birinci hücre ile bunun batısında yer alan hücre, kubbe ile örtülü olup asıl batıdaki dar ve beşik tonozla kapatılmış bölüm tuvaletler için ayrılmıştır. Birinci hücre bir kapı ile sıcaklığa açılırken, diğer kapı ile de sıcaklık yanında yer alan alana açılır. Kubbe ile örtülü bu bölüm temizlik işleri için ayrılmıştır. Sıcaklık kare planlı olup, batı yönde biraz daha dar bir eyvanla genişletilmiştir. Eyvan üzeri dilimli yarım kubbe ile örtülüdür. Sıcaklığın doğusunda ise soğukluk arkasında bulunan küçük hücrenin bir eşi bulunmaktadır. Güney kenarda üçgen bir nişle genişleyen sıcaklık iki halvet hücresiyle son bulur. Bu hücrelerin de üzeri stalaktit pandantifli kubbelerle örtülmüştür. Gerek sıcaklık gerekse soğukluk kubbelerinin üzeri dıştan taş kaplamalıdır. Büyük kubbelerin ortasında, küçük fener delikleir yer alır.
Tescil Kararı E.K.T.V.K.K.'nin 04.07.2003 tarih ve 7697 nolu kararı.