­ ABDÜLGAFFAR CAMİİ | Kültür Portalı

Abdülgaffar Camii - Isparta

Adres Gelendost
Yapım Tarihi H.1294 - M.1878
Kitabe Yazıt vardır
Vakfiye Yazıt vardır
Genel Tanım Isparta ili, Gelendost İlçesi merkezinde, kare planlı kırma çatılı ve kiremit örtülü bir camidir.Caminin Hicri 1294/Miladi 1878 tarihli bir kitabesi bulunmaktadır. Yapı Son Dönem Osmanlı mimarisi hakkında fikir veren oldukça güzel bir örnektir.
Rutubet 0
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Cami moloz taştan yığma inşaat tekniği ile yapılmış olup, beden duvarları taş kornişle son bulmaktadır. Doğu ve batı cephelerinde altta yuvarlak kemerli dörtpencere, üstte ortada yuvarlak bir pencere açıklığı, güneyde altta yuvarlak kemerli iki pencere, üstte ortada yuvarlak bir pencere açıklığı vardır. Kuzey cephede yuvarlak kemerli bir giriş, girişin iki yanında yuvarlak kemerli birer pencere vardır. İçerisinde ortada tavanda; dört sütunun taşıdığı küçük bir kubbe vardır. Kubbenin çevresi düz ahşap tavan olarak yapılmıştır. Ahşap tavanın kenarları yuvarlaktır. Son cemaat yeri dört ahşap sütun direkli olup sonradan iki katlı mekan haline getirilmiştir. Cami içerisinde yazı kuşakları ve madalyonlardan oluşan kalemli süslemeler vardır. Batı cephesinin kuzey ucunda tek şerefeli taştan yapılmış bin minaresi vardır. Şerefe altı mukarnaslıdır. Yapı Son Dönem Osmanlı mimarisi hakkında fikir veren oldukça güzel bir örnektir.
Önerilen Kullanım
Tescil Kararı ANTALYA KÜL. VE TAB. VAR. KOR. KUR.NUN 31.07.1998 Tarih ve 3918 Sayılı Kararıyla Tesciline.
Ekler Rapor, Fotoğraf, Harita

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 1379    Eklenme Tarihi : 07 Şubat 2013 Perşembe    Güncellenme Tarihi : 27 Mart 2020 Cuma