­ ABDAL MEHMET CAMİİ | Kültür Portalı

Abdal Mehmet Camii - Bursa

Harita No 27PIb
Mah. Köy - Mevkii Demirtaşpaşa Mahallesi
Adres Cumhuriyet Caddesi Abdal Sokak Osmangazi/Bursa
Yaptıran Başçı İbrahim
Vakfiye -
Genel Tanım Etrafı taş duvarlarla çevrili olan mekanın girişi kuzeydendir. 8,19 x 15,34 metre ölçülerinde dikdörtgen planlıdır. İki adet oval şekilde kubbe ile örtülü asıl ibadet alanı ve üç küçük kubbe ile örtülen son cemaat yerinden oluşan cami, mahalle mescitleri içinde en büyüklerinden biridir.
Yapılan Onarımlar 1955-2000
Ayrıntılı Tanımı Tahıl Caddesi ile Cumhuriyet Caddesi’nden inen Abdal Sokağı’nın kesiştiği yerde bulunan cami, II. Murat devrinde, Başçı İbrahim adlı bir tüccar tarafından 1450 yılında yaptırılmıştır. Etrafı taş duvarlarla çevrili olan mekanın girişi kuzeydendir. 8,19 x 15,34 metre ölçülerinde dikdörtgen planlıdır. İki adet oval şekilde kubbe ile örtülü asıl ibadet alanı ve üç küçük kubbe ile örtülen son cemaat yerinden oluşan cami, mahalle mescitleri içinde en büyüklerinden biridir. Son cemaat yeri diğer camilere göre farklılık arz eder. Üç sivri kemerli olup, ön tarafı demir profillerle kapatılmıştır. Buradan asıl ibadet alanına iki farklı kapıdan girilir. İki kapı arasında ise bir cami büyüklüğündeki son cemaat yerine ait mihrap bulunur. Mihrapta güzel istalaktit süslemeler vardır.
Tescil Kararı 1977,1978,1981,1986 ve 04.05.1991/1730

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 2256    Eklenme Tarihi : 12 Şubat 2013 Salı    Güncellenme Tarihi : 10 Eylül 2014 Çarşamba