­ ABADAN CAMİİ | Kültür Portalı

ABADAN CAMİİ - Sivas

Adres Yüceyurt Mahallesi/ SİVAS
Bakımından Sorumlu Olması Gereken Kuruluş T.C.T. Hamidiye Vakfı, Vakıflar Bölge Müdürlüğü
Yaptıran ---
Yapan ---
Vakfiye Var
Genel Tanım Bir avlu içerisine inşa edilmiş olan ve etrafında dükkânları bulunan Abadan Camii’nin minaresinin kare kaidesinin altlığında yer alan iki adet Osmanlıca mermer kitabede H. 1323 tarihi yer almaktadır. Bu kitabenin camiinin yapım kitabesi olduğu düşünülmektedir. Kare planlı kırma çatılı camiinin üzeri saçla kaplı olup iki sıra taş temel üzerine ahşap karkas arası kerpiç malzeme kullanılarak inşa edilmiştir.
Yapılan Onarımlar 1995 yılında çatı onarımı yapılmıştır.
Ayrıntılı Tanımı Son cemaat yeri kapatılmış olan camiinin, harim bölümüne giriş kısmının sağ tarafında bir mihrap nişi yer almaktadır. Camiinin harim kısmı dikdörtgen planlıdır. İki yanda ikişer adet ahşap direk üzerine yapılan sekizgen kasnak üzerine sekizgen basık bir kubbe ile yapılmış olan camiinin kubbesinin etrafı ise dört taraftan çıta baskılı ters tavan şeklinde düzenlenmiştir. Sekizgen kasnakta ayet kitabesi kubbe ve başlıklarında ise kalem işi süslemeler yer almaktadır. Minber ve mihrap ahşap malzemeden yapılmış olup, günümüz müezzin mahfilinin etrafı üç panoyla bölünmüştür. Bu panoda iki yandakinin ortasında güneş motifi yer alırken ortadakinde ise dal ve ortasında rozet motifi görülür. Alçıdan yapılan pano, üzeri sarı yaldızlı boya ile boyanarak kapatılmıştır. Doğu ve batı yanında 2 mihrabın iki yanında birer olmak üzere toplam altı sivri kemerli pencere ile aydınlatılmıştır. Duvarlar içten ve dıştan beton ile sıvanmış sütunlar ise yarıya kadar pinoteks boya ile boyanmıştır. Camiinin minaresi kare bir altlık üzerine oturan kare kaideden sonra gelen Türk üslubundaki minare formunda inşa edilmiştir. Avlu içerisinde yapılan camiinin bahçesinde şadırvan tuvalet gibi çeşitli muhdes yapılar bulunmaktadır.
Yayın Dizini Denizli, Hikmet, Sivas Tarihi ve Anıtları, Sivas 1998, s. 78–79.
Ekler ---