­ A TİPİ BİNA (KONUKEVİ) | Kültür Portalı

A Tipi Bina (Konukevi) - Zonguldak

Adres Fener Mh. Merkez - Zonguldak
Bakımından Sorumlu Olması Gereken Kuruluş Türkiye Taşkömürü Kurumu
Genel Tanım Genel anlamda iyi olan taşınmaz günümüzde misafirhane olarak kullanılmaktadır.
Yapılan Onarımlar Çeşitli dönemlerde onarım yapılmıştır.
Ayrıntılı Tanımı Yığma kagir malzeme ile yapılmıştır. Binanın Müessese Müdür evi olarak yapıldığı söylense de yerli ve yabancı üst düzey devlet yetkililerine konuk evi olarak hizmet vermiş ve günümüzde de bu amaçla kullanılmaya devam edilmektedir. Söz konusu yapı Ankara Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’nun 13.05.1996 tarih ve 4596 sayılı kararı ile belirlenen Kentsel Sit ve III.Derece Doğal Sit alanı sınırları içinde kalmaktadır. Bina genel anlamda iyi durumda olup görkemli bir iç yapısı vardır. Binaya giriş şeref girişi gibi büyük bir ahşap kapı ile sağlanmaktadır. Bu girişten sonra büyük bir hol kısmına geçilmektedir. Hol bölümünden misafir odalarına geçiş bölümleri olup holden girildiğinde karşıda da büyük bir yemek salonu bulunmaktadır. Söz konusu bu yemek salonu da dışarıya yarım daire çıkıntı şeklinde düzenlenmiş vaziyettedir. Çok sayıda yatak odasının yanında misafir odaları,oturma odaları, banyo v.b. mekanlar bulunmaktadır. Yapının bazı pencereleri ahşap panjurlu olup bazıları da ahşap doğramalı büyük boyutlu pencere şeklindedir. Ahşap işçiliğinin de güzel örnekleri bu yapıda mevcut olup Cumhuriyet dönemi yapılarındaki gibi iç mekan olarak görkemini ve gösterişini hala sürdürmektedir.
Orjinal Kullanım Resmi Kurum
Bugünkü Kullanımı Resmi Kurum