­ 3'NOLU SU KEMERİ VE KANALI | Kültür Portalı

3'Nolu Su Kemeri ve Kanalı - Kocaeli

Adres Topallar Köyü,Paşasuyu Mevki-İzmit
Pafta G23b 20-b
Bakımından Sorumlu Olması Gereken Kuruluş Çevre ve Orman Bakanlığı
Kültür Dönemi Roma
Vakfiye
Genel Tanım Kocaeli ili, İzmit ilçesi, Topallar Köyü, Paşasuyu Mevki'nde kaynağı bulunan tarihi paşasuyu su sistemine ait üçüncü kemer ve ona bağlı su kanalıdır.
Ayrıntılı Tanımı
Yapılan Onarımlar Roma Dönemi su kemeri diğer kemerlere göre daha sağlam vaziyettedir. Etrafında bakım ve temizliğe ihtiyaç duyulmaktadır.
Ayrıntılı Tanımı Kocaeli İli, İzmit ilçesi, Paşasuyu Mevkinden doğan su kaynağının bulunduğu ve Roma Dönemine tarihlenen tarihi Paşasuyu su sisteminin parçası olan su kemeri ve devamındaki su kanallarından oluşmaktadır. Roma Dönemi Nikomedia şehrine su taşıyan sistemin parçaları olmalıdır. Açık su sistemidir. Kemerler gayri muntazam taşların horasan harç ile örülmesi ile örülmesi ile oluşmaktadır. Kemerleri gözlerinde tuğla malzeme kullanılmıştır. Su sisteminin üçüncü kemeridir.
Tescil Kararı K.T.V.K.Y.K.nun 03.08.2010Tarih ve 1559 Sayılı kararı ile tescil edilmiştir.