­ ZİLLİ KİLİM | Kültür Portalı

Zilli Kilim - Gümüşhane

El Sanatları

Zilli Kilim, Kelkit İlçesi ve köylerinde dokunmakta iken, günümüzde ilçe kaymakamlığı, köylere hizmet götürme birliğince üretimi yapılmakla birlikte ilçe köylerinde de üretimi devam etmektedir. Kilimler günümüzde tek parça halinde çok büyük ebatta üretilmelerine rağmen, seccade tipleri de çok nadir örneklerdendir. Zilli Kilim dokumacılığı heybe, yastık, yolluk, duvar süsleri, nazarlık, isimlik, seccade olarak üretilmektedir. Eskiden çuval olarak dokunan kilimin motifleri, günümüzde bile sanat değeri taşımaktadır.

Dokumada genellikle koyu renkler tercih edilmektedir. Zemin renkleri kırmızı, bordo, siyah, lacivert, yeşil, sarı kullanılmakta, bütün renklerde kök boya ve indiga kullanılmaktadır. Doğal ve pastel renkler isteğe göre kullanılmakta, kimyasal boya kullanılmamaktadır. Dokumada kullanılan ipler yapağı olup, değerli oluşundan sesli anlamında Zilli’ ismi verilmiştir. Yöresel bir isimdir.

Zilli Kilim dokumasında kullanılan ipler el eğirmesidir. Dokumalar tek taraflı, tek yüz kullanılır. Kilim motifleri kabartmalıdır. Boya olarak kullanılan bitki ve kökler doğal bitkilerden elde edilmektedir.

Kaynak: İsmail Şahinbaş Gümüşhane Valiliği İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Gümüşhane Gezi Rehberi 4.Baskı Ocak 2012 Baskı/Seçil Ofset/100.yıl Mah.Mat-Sit Matbaacılar Sitesi 4.cadde No:77 Bağcılar/İSTANBUL