­ YOZGAT YÖRESİNDE ÖLÜM SONRASI GELENEKLERİ | Kültür Portalı

Yozgat Yöresinde Ölüm Sonrası Gelenekleri - Yozgat

Gelenekler-Görenekler

Bir ölüm vakası olduğunda ağır hastaların başında mutlaka yakınları bulunur ve hafif sesle Kur’an okunur. Bir tülbentle çenesi bağlanır. Bedenin şişmemesi için madeni bir şey; makas, bıçak gibi vücuduna konulur. Hemen müezzine haber verilerek selâsı okunur. Müezzin selânın bitiminde ölüşü tanıtır ve rahmet diler. Cenazenin uzak ve yakın akrabaları derhal ölü evine gelerek aile sakinlerini teselliye çalışırlar. Bazı yakınları da ölen kişinin özellikleriyle ilgili ağıtlar yakarlar. İmam veya bir başkası cenazeyi yıkar. Cenaze alınarak musalla taşına götürülür. Eğer vakit namazı yakınsa cenaze namazı vakit namazıyla birleştirilir. Yakın değilse cenaze namazı ayrı kılınır. İmam eşliğinde götürülerek İslâmi kaideler çerçevesinde defnedilir. Ölü başı batıya, ayakları doğuya getirilerek gömülür. Göğsünün Kâbe’ye gelmesi için sağ tarafına çevrilir. Sonra mezarın üzeri toprakla örtülür. Duası yapılır ve imam telkinde bulunur. Yakınları ölü evini boş bırakmaz, yemek götürür, teselli ederler. Ölü için hatim indirilir veya indirtilir. Bu arada alacakları varsa ölü adına helallikleri alınarak borç eda edilir. Ölünün eşyaları yaklaşık on beş gün sonra hayıra verilir. Kırk gün sonra ise Yasin okutulup yemek verilir. Ölünün elli ikinci gecesinde genellikle mevlüt okutulur ve öğle namazı sonrası ölü evinde yemek verilir.

Görüntülenme Sayısı : 6108    Eklenme Tarihi : 12 Mart 2014 Çarşamba    Güncellenme Tarihi : 01 Temmuz 2020 Çarşamba