­ YOZGAT YÖRESİNDE HALK OYUNLARI | Kültür Portalı

Yozgat Yöresinde Halk Oyunları - Yozgat

Halk Oyunları

Yozgat, mahalli halk oyunları açısından zengin bir potansiyele sahiptir. Bu ilde oynanan 15 ayrı kadın oyunu, 10’a yakın erkek oyunu ve birçok oyun havası vardır. Milli oyunlarda kadın kıyafeti 3 etek ve pullu festir.

Kadın oyunları davul-zurna, cümbüş, darbuka, keman ve saz eşliğinde oynanır. En çok oynanan kadın oyunları; Burçak Tarlası, Kunduralım, Nalinim, Feyli Turnam, Darine - Dariney, Vıy Vıy ve Madımak’tır.

Erkek oyunlarında kıyafet, derme yelek, renkli gömlek, püsküllü fes ve şalvardır. Erkek oyunlarından en çok oynananları; Yozgat Ağırlaması, Bopbili, Tekayak, Üçayak, Cemo, Yerli Gelin, Çekirge, Aynalı ve Kamalı'dır. Bunların yanı sıra, kaşık oyunları, çiftetelli gibi oyunlar da sergilenir.

Evci Köyü Erkek Halk Oyunları Topluluğu, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nca 25 Eylül 2004 tarihinde Ankara'da yapılan yarışmalarda birinci olmuş ve bu topluluk "Yozgat Ağırlaması, Bopbili, Tekayak, Üçayak" adlı oyunlarıyla tescillenmiştir.

Yozgat'ın bazı yörelerinde semahlar da yaygındır. En yaygın olarak bilineni Bozok Semahı da denilen Kırklar Semahı’dır.

Görüntülenme Sayısı : 20152    Eklenme Tarihi : 12 Mart 2014 Çarşamba    Güncellenme Tarihi : 30 Haziran 2020 Salı