­ KIRIKKALE YÖRESEL HALK OYUNLARI | Kültür Portalı

Kırıkkale Yöresel Halk Oyunları - Kırıkkale

Halk Oyunları

Kırıkkale halk oyunları zengin bir yapıya sahiptir. Genel olarak bakıldığında oyunlar İlde daire, düz çizgi ve karşılıklı geçişler şeklinde oynanmaktadır. Yöredeki oyunlar genel halk oyunları türlerinden halay ve kaşık oyunları sınıfına girmektedir.

• Halay olarak; Köprüden Geçti Gelin, Oy Pambığım, Pambığım (Bugün Ayın Işığı), Üç Ayak, Yeldirme, kaşıklı oyun olarak da Konyalı, Gel, Gel, Süpürgesi Goruhdan, Ay Doğar Bedir Allap en tanınan oyunlardır.
  • Kırıkale yöresinde günümüzde oynanan başlıca halk oyunlarının isimleri; Mor Koyun, Menekşe, Hüdayda, Bugün Ayın Işığı, Kerpiç Kerpiç Üstüne ve Ağır Bar en dikkat çeken halay oyunlarıdır.
  • Kaşık oyunlarından; Konyalım, Gel Gel, Süpürgesi Goruhtan gibi oyunlar dikkat çeker.

Hasandede, Koçubaba, Büyükafşar, Haydar Sultan ve Hamzalı gibi kasaba ve köylerimizde semah vardır. Yörede çalgı olarak davul, zurna ve bağlama kullanılmaktadır. Kadın oyunlarında bakır tava,kazan,kaşık ve zilli maşa kullanıldığı görülmektedir.

Fotoğraf: Keskin-Kurşunkaya Köyü Halk Oyunları Ekibinden Görünüm

Görüntülenme Sayısı : 15553    Eklenme Tarihi : 26 Aralık 2012 Çarşamba    Güncellenme Tarihi : 14 Ağustos 2020 Cuma