­ YATAĞAN PALASI | Kültür Portalı

Yatağan Palası - Denizli

El Sanatları

Denizli’nin Serinhisar İlçesi’nin Yatağan (Kasabası) Mahallesi’nde 1.400’lü yıllardan beri yapımı devam eden Pala yapımcılığı geleneği, tamamen el işçiliği ile paslanmaz çelikten imal edilen ve Yatağan adıyla özdeşleşen palalar, literatüre “Yatağan” olarak girmiştir. Tüm dünyada “Türk Kılıcı” olarak bilinen yatağanlar, keskinliği ve sağlamlığı kadar göz alıcı bir sanat eseri olarak da adından söz ettirir. Osmanlı Devleti’nin savaşlarda kullandığı kılıçlar ve özellikle İstanbul’un fethinde kullanılan yatağan adlı bıçaklar, palalar burada üretilmiştir. Günümüzde de üretilmeye devam etmektedir.

Görüntülenme Sayısı : 1096    Eklenme Tarihi : 02 Ekim 2014 Perşembe    Güncellenme Tarihi : 24 Ocak 2023 Salı