­ YAĞMUR İLE İLGİLİ İNANIŞLAR | Kültür Portalı

Yağmur İle İlgili İnanışlar - Artvin

İnanışlar

Yağmur Duası: Köy halkı, yöredeki bir ziyaret yerine gider. Kurbanlar kesilir, şapkalar ters giyilerek namaz kılınır, dualar okunur. Dua edilirken eller aşağı doğru tutulur. Dua okunarak bir torbaya doldurulan taşlar, yine dua okunarak değirmenin altından asılır. Böylece yağmur yağacağına inanılır.

Nazar Gezme: Köyün çocukları da yağmur duasına çıkar. Çocukların yağmur duası gezisine "nazar gezme" denir. Bir kukla yapıp onu uzun bir sopaya bağlarlar. Birisi, grubun önünde kuklayı taşır. Kapı kapı gezip tekerleme söyleyerek un ve yağ isterler. Daha sonra topladıkları unu, yağı bir evde pişi, katmer, poğaça olarak pişirtip yerler.

• Söğütten bir dal kesilir. Dört şehidin adı anılarak kırk tane çentik atılır. Bu dal suya atıldığında yağmurun yağacağına inanılır.
  • Sopa yere vurulursa, keçi kuyruğunu havaya kaldırırsa, hayvanlar sıcakta sineklenip kaçışırsa yağmur yağarmış.
  • Çok dolu yağdığı zaman ezan okunursa ,miras kalmış bir bakır kabın arkasında dolu ezilirse, dolu yağışı dururmuş.
  • Kuvvetli rüzgar estiğinde, anasının ilk çocuğu olan biri, süpürgeyi bir direğe bağlarsa, rüzgarın duracağına inanılır.
  • Aşırı yağmur ya da dolu yağdığı zaman çocuklar el ele tutuşup "Güneş gel, güneş gel, saçlı kızın ağlıyor, tekne boncuk bağlıyor, güneş gel, güneş gel" derse, yağışın durup güneşin çıkacağına inanılır.