­ VARVARA VE SILEMANO (SIMSIM) | Kültür Portalı

Varvara ve Sılemano (Sımsım) - Tunceli

Oyun

Birinci Dünya Savaşı sırasında Ruslar, Doğu Anadolu’ya girerek sırasıyla Kars, Iğdır, Ağrı, Erzurum ve Erzincan illerini işgal ederler. Dersim sınırında bulunan Pülümür’ün Acıelma Köyü'ne kadar gelirler. O sırada köylüler halk arasında sözü dinlenilen önemli bir kişi olan Süleyman Dede’nin etrafında birleşerek işgalcilere karşı büyük direniş gösterir. Büyük bir zafer kazanma sevincine giren Dersim halkı, Dede Süleyman’ın etrafında bir sıra oluşturarak oyun oynamaya başlarlar. Böylece Varvara ve Sılemano adı verilen seyirlik oyunlar ortaya çıkar.

Varvara: Bu seyirlik oyunları oynayan kişi sayısında herhangi bir sınırlama bulunmamaktadır. Bu oyunu oynayan kişilerin elinde birer sopa vardır. Baştaki oyuncunun sopası diğerlerine göre daha uzundur. Başta bulunan oyuncu sopasını diğer oyunculara doğru sallar. Arkada bulunan oyuncular kendilerine sallanan sopadan koruma amacıyla belli düzen içinde sopalarını kullanırlar. Bu hareketler oyuncular yorulana kadar devam eder. Sopaların çarpması neticesinde kılıç sesini andıran sesler çıkar.

Sılemano: Varvara oyunundan yorulan oyuncular halka biçiminde dizilerek Sılemano oynamaya başlar. Bu oyunda ortaya çıkan oyuncu sert bir şekilde diğer oyunculardan gözüne kestirdiği kişinin sırtına sert şekilde yumruk atar. Bu kez yumruk yiyen oyuncu ortaya çıkar. Bu oyundaki sert yumruk darbelerine dayanmak zordur, dayanamayanlar kaçar.

Görüntülenme Sayısı : 1852    Eklenme Tarihi : 26 Şubat 2013 Salı    Güncellenme Tarihi : 08 Ekim 2021 Cuma