­ TURHAL İSMİNİN EFSANESİ | Kültür Portalı

Turhal İsminin Efsanesi - Tokat

Efsaneler

Savaşın olduğu dönemde bugünkü adı Turhal olan şehri düşman kuşatmıştır. Savaş başlamış ve günlerce sürmüştür. Savaşın yoğun devam ettiği bir gün, bir er düşman ordusunun içine girmiş ve akşama kadar kılıç sallamış. Kılıç ile savaşmaya devam ederken güneşin battığı an geriden gelen bir kılıç darbesi başını gövdesinden ayırmış. Kesikbaşı yuvarlana yuvarlana şehrin dışındaki köprüye kadar gitmiş. O sırada nerden geldiği bilinmeyen bir ses kesikbaşa “dur… kal “ emrini vermiş. Efsaneye göre, Kesikbaş orada kalmış. bunun üzerine savaştan sonra oraya bir türbe bir de mescit yaptırılmıştır. Şehire de bu olay üzerine “Durhal” ismi verilmiştir. Zamanla söylem değişikliğine uğramış ve Turhal olmuştur.

Görüntülenme Sayısı : 13233    Eklenme Tarihi : 23 Ocak 2014 Perşembe    Güncellenme Tarihi : 08 Eylül 2020 Salı