­ TONGURDAKLI KAŞIK | Kültür Portalı

Tongurdaklı Kaşık - Bursa

El Sanatları

Bursa’da oyun kaşığı olarak kullanılan tongurdaklı kaşıklar meşe ağacının odunu ile yapılmaktadır. Kaşıkların sap kısmında bulunan zincir kaşık yapımı sırasında eksiz ve oyma yöntemi ile oyularak şekil verilmektedir. Kaşık oyunlarının oynandığı Keles Orhaneli, Harmancık ve Büyükorhan bölgesinde hemen her evde tongurdaklı kaşık bulunur. Adını sap kısmında bulunan zincir görünümündeki kısımdan alan oyun kaşığı; Dağ Bölgesi oyunlarında kullanılır. Keles, Orhaneli, Büyükorhan, Harmancık ilçelerinde yaşayan yöre halkı tongurdaklı kaşık kültürünü yaşatmaktadır. Keles İlçesi, Sorgun, Kocakavacık, Harmanalan köylerinde bulunan üç usta Tongurdaklı kaşık yapımını sürdürmektedir.

Kaynak: UĞUR,L (2010 KELES, HARMANALAN KÖYÜ) Bursa Keles El Sanatları Alan Araştırması (Yazarak Çalışılmıştır) Bursa İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Halk Kültürü Arşivi

Görüntülenme Sayısı : 3455    Eklenme Tarihi : 23 Haziran 2014 Pazartesi    Güncellenme Tarihi : 30 Kasım 2020 Pazartesi