­ TEKERLEMELER | Kültür Portalı

Tekerlemeler - Sivas

Mani - Bilmece

“Ooo moo Birem birem ikem ikem Kamış boylu kara diken Evvel aldı turna yedi Büngüllüce Püsküllüce Çık babanın huzulüce Ooo moo gemgemi turna Kemikli turna Sümsümü turna sümüklü turna Oğlan okudu kız dokudu Areytti bitti curt Ooo moo avalama tavalama Karakuşu kovalama Al çık balçık Gel aradan sen çık Ooo moo bir çörek, iki çörek, üç çörek, dört çörek, beş çörek, altı çörek, yedi çörek, sekiz çörek, dokuz çörek, on çörek mor çörek Amentü Bir kazan mantı Yesem yesem doymasam Hacca gitsem gelmesem Çamura batsam ölmesem Hırsız hırsız hırmala Gel bizim kapıyı tırmala Bizim kapı kitli Hırsızın başı bitli Yağ yağ yağmur Teknede hamur Ver Allah’ım ver Selli sulu yağmur El el epenek. Elden çıkan kepenek. Kepeneğin yarısı Bitlicanın garısı. Dedem yoğurt getirdi. Pisik burnun batırdı. Pisik burnun kesile. Minareden asıla. Minare bıçah bıçah. İçinde demir ocah. Demir ocah kitli. Hac’ Ömer’in başı bitli. Sekte sekte ben geldim Dağdan depeden geldim Alime'nin düğünü oluyor Bir gaşıh yağya geldim. Topal topal toyunca Ekmek yapar boyunca Şu topalı netmeli Merduvandan atmalı Tangul tungül giderken Ardından seyretmeli. Tarlalarda yalanı. Dibinde olur geleni. Mehmet Ağa düğün gurmuş. Ne sesi var ne selani. Elim elim epenek. Elden çıhdı kepenek. Kepeneğin ucu yoh. Süleyman’ın saçı yoh. Bindim deve boynuna. Sürdüm Halep yoluna. Halep yolu şam gider. İçinde maymun gider. Maymun beni gorhuttu. Gulağımı gırpıttı. Allı gelin pullu gelin. Çek elinden. irinden birini. Tebbet yedâ. Tekne suda. Hocanın evi sarayda. Gittim geldim bir ayda. Hocanın kaymağını yedik On iki değneğini yedik. Amentü. Bir gazan mantı. Yesem yesem doymasam. Çamura çöksem ölmesem. Hacca gitsem gelmesem. Allahümme salli. Dudakları sallı. Allahü ekber. Yat da geber. Allahümme barik. Üzüm çerez yerik. Öğünme çördük Seni de gördük Evine vardık Güle güle öldük Çin çin çikolata Hani bana limonata Limonata bitti Hanım kız gitti Nereye gitti ? İstanbul’a gitti İstanbul’da ne yapacak ? Terlik papuç alacak Terlik papuç ne yapacak ? Düğünlerde bayramlarda Şıngır mıngır oynayacak Gem gemi durna Gemikli durna. Sümsümü durna. Sümüklü durna. Olan ohudu. Gız dohudu. Areytti bitti curt. Ooooo ! Moooo ! Eveleme develeme. Sarı zembel. Mıstığı kambel. Ne zaman geldin. Yazın geldim. Yazılayım çizileyim. Bir tahtaya dizileyim. Encik mencik. Göğ boncuh. Sen dur ! Sen çıh !”

KAYNAKÇA: 2011 Yılı Sivas İl Kültür ve Turizm Envanteri, Sivas Valiliği Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Sivas, 2011.

Görüntülenme Sayısı : 3944    Eklenme Tarihi : 08 Ağustos 2014 Cuma    Güncellenme Tarihi : 02 Aralık 2022 Cuma