­ ÇANAKKALE SÜNNET GELENEKLERİ / DÜĞÜN | Kültür Portalı

Çanakkale Sünnet Gelenekleri / Düğün - Çanakkale

Gelenekler-Görenekler

Sünnet düğününe önceden davet edilen akrabalar ve dostlar toplanarak, sünnetten bir gece önce kına gecesi yapılır. Bu gecede yenilir, içilir ve eğlenilir. Gecenin uygun bir zamanı sünnet çocuğunun kına yakma töreni başlar. Kına ahretlik anneleri ve çocuğun yengesi tarafından yakılır. Sünnet çocuğunun annesi de her kına yakana çember hediye ederek boynuna asar. Ertesi gün sünnet çocuğu mendillerle süslenmiş atlara, arkadaşları ile bindirilerek, ahretlikleri ve çok yakınlarının evlerine gidilir. Bu evlerden şerbet ikram edilir. Ancak şerbet bardağı kırdırılır ki, bu erkekliğe ilk adım atışın bir göstergesi olarak yorumlanır. Sünnet çocuğu kendi evinin önünde atın üzerinden inmek istemeyerek, babasından sünnet hediyesi olarak bir hediye bağışlamasını bekler. Mevlüt başladığında da stresli bir ortamdan ayrılmak için özel arabalarla sünnet çocuğu gezdirilir.

Kaynak: Çanakkale İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü

Görüntülenme Sayısı : 1360    Eklenme Tarihi : 26 Şubat 2013 Salı    Güncellenme Tarihi : 24 Kasım 2021 Çarşamba