­ SINVAN | Kültür Portalı

Sınvan - Şırnak

Halk Oyunları

Eller serçe parmakları ile tutulur. Sol ayak yana açılır ve üç kere yere vurulur. Ani hareketle sağa dönülür. Sonra sağ açılır ve sağ ayak, sol ayak ve sağ ayak olmak üzere üç kere yere vurulur. Bu arada eller ve omuzlar yapışık olur. Sağa dönerken eller yapışık olur, ancak omuzlar oldukça birbirinden ayrılarak açılır.

Oyunun önemli bir özelliği şudur; ikinci kez tekrarlandığında eller, belli aralıklarla çırpılır ve tekrar tutuşulur. Diğer bir özelliği de üçüncü tekrarda eller bele dayandırılır ve ani bir hareketle tekrar bele dayandırılır ve ani bir hareketle tekrar eller tutuşulur. Yani, birinci safhada eller Bir birine yapışık, ikinci safhada eller çırpılır, üçüncü safhada eller bele tutulur ve biter.

Kaynak: Şırnak Valiliği, 2012, Şırnak Kültür Envanteri, 2. baskı, Ankara, Anıt Matbaacılık

Görüntülenme Sayısı : 543    Eklenme Tarihi : 10 Şubat 2013 Pazar    Güncellenme Tarihi : 22 Şubat 2022 Salı