­ SARMACA OYUNU | Kültür Portalı

Sarmaca Oyunu - Artvin

Oyun

Açık düz bir alanda iki grup arasında oynanan bir kovalamaca oyundur. Her grup eşit sayıda 4 veya 5 kişiden olabilir. Oyun alanının başlangıç kısmına bir çizgi çizilir. Bu çizgiden oyun sahası doğru 6-7 metre ileriye bir taş konularak kale yapılır. Kura veya yazı tura ile gruplardan bir ilk ebe seçilir. Oyuncular çizginin arkasında toplanırken ebe kaleye geçer. Ebe kalede koşmaya hazır vaziyette durur ve üçe kadar sayar. Üç deyince belirlenen sahaya doğru koşmaya başlayınca çizgide duran rakip gruptan bir oyuncu peşine koşar, kaleyi geçince ebenin grubundan bir oyuncu da onun peşine koşar.

Bu şekilde arka arkaya bir koşuşturma başlar. Oyunculardan birisi önündeki rakip oyuncuya yetişip sırtına “Mayne” diyerek vurursa oyun durur. Vurulan kişi oyun dışında kalır. Oyun tekrar başlar. Bu sefer ebe diğer takımdan olur. Yeni ebe kaleye geçerek oyunu tekrar başlatır. Oyun süresince en fazla oyuncusu mayne edilen grup mağlup sayılır.

Görüntülenme Sayısı : 438    Eklenme Tarihi : 28 Şubat 2013 Perşembe    Güncellenme Tarihi : 24 Ocak 2022 Pazartesi