­ SARI DUTU VERDİK, SARI GELİNİ VERMEDİK YA | Kültür Portalı

Sarı Dutu Verdik, Sarı Gelini Vermedik Ya - Gümüşhane

Hikaye

Gümüşhaneli bir aileye, uzaktan gelen bir dost misafir olmuş. Bu aile dostuna birkaç günlük misafirliği sırasında kuru yemiş ve meyvenin yanında çıtır çıtır pestillerden de ikram etmiş. Adam pestili çok beğenmiş ve yedikçe yemiş. Sonra pestilin neden ve nasıl yapıldığını sormuş. Ev sahibi de kısaca dut’tan yapıldığını ve yapılış şeklini anlatmış. Bu aile dostu ertesi yıl dutların olgunlaştığı yaz mevsiminde tekrar çıkagelmiş. “Arkadaş” demiş. “Bana pestil yapmak için dut verir misiniz? Götürüp pestil yapacağım”. Ev sahibi biraz düşünmüş, vermese dostunu küstürecek, verse acaba pestili kim yapacak? Neticede belki yapabilirler diye dostuna 4-5 teneke taze dutu teslim etmiş. Adam dutları alır, almaz teşekkür edip, pestil yaptırmak üzere çekip gitmiş.

Bir zaman sonra bu iki dost tekrar karşılaşmışlar. Adam hemen söze girmiş; “Yahu arkadaş bana verdiğin dutlar nasıl duttu? Pestil yaptırdım ama bir türlü yiyemedik. Ne elde kopar, ne de diş keser. O ne biçim pestil oldu. Kayış gibi sert, tadı lezzeti değişik, rengi de simsiyah oldu. Böyle dostluk mu olur? Kırk yıllık dostluğumuza rağmen sen bana pestil yapılamayan, iyi güzel olmayan dutlardan verdin her halde” demiş. Arkadaşı bu işin sonunun böyle olacağını ta baştan bildiği için lafı sonuna kadar dinlemiş, sonra derin bir nefes almış ve “Ey dostum! Verdikse sana sarı dut’u verdik, ‘Sarı Gelin’i de vermedik ya, marifet sarı dutta değil ‘Sarı Gelin’dedir” demiş.

Kaynak: İsmail Şahinbaş Gümüşhane Valiliği İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Gümüşhane Gezi Rehberi 4.Baskı Ocak 2012 Baskı/Seçil Ofset

Görüntülenme Sayısı : 655    Eklenme Tarihi : 28 Şubat 2013 Perşembe    Güncellenme Tarihi : 22 Şubat 2022 Salı