­ RUMELİ HALK DANSLARI | Kültür Portalı

Rumeli Halk Dansları - Bursa

Halk Oyunları

Paydos Oyunu: Düğünlerde yeni evli çiftin oynadıkları ilk oyundur. Bu oyunda gençlerin bekarlığa son vermesi ifade edilmektedir.

Çiftçi Köçekçe Oyunu: Toprağın ekiminden hasadına kadar geçen süre esnasındaki işlevlerin ritmik olarak ifade edilmesidir. Ekme, çapa, kırma, biçme, hasat anlatılır. Oyun sırasında durgun figür ekinin olgunlaşması için geçen süreyi ifade eder.

Karadağ Oyunu: Karşılama türü bir oyundur. Karadağ da olan kanlı savaşlardan sonra zaferi simgeleyen ve hasattan dönen delikanlıların genç kızlar tarafından karşılanmasını ifade eder.

Kaynak: KONDAKÇI, Z. (2005) Bursa Halk kültürü Alan Araştırması,(Yazılı olarak çalışılmıştır) Bursa İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Halk Kültürü Arşivi.

Görüntülenme Sayısı : 3061    Eklenme Tarihi : 23 Ocak 2013 Çarşamba    Güncellenme Tarihi : 21 Eylül 2021 Salı