­ IĞDIR YÖRESEL GİYİMİ / PUŞU / PÜŞÜ / ÇALMA YAYLIĞI | Kültür Portalı

Iğdır Yöresel Giyimi / Puşu / Püşü / Çalma Yaylığı - Iğdır

Giyim Kuşam

Kızlarda veya gelinlerde sıkça kullanılır. Hızma veya sade bir başörtüsüdür. Renkli ipliklerle işleme veya oya da yapılır. Süs faktörü gelini kızdan ayırır. Genelde kızlarda “çalma” kullanılmaz. Bu örtü örgüler, saçın üzerine örtüleceği gibi bazen Kofi (araşqın) üzerine de yaşmak şeklinde bağlanabilir. Genç kızlarda ise, son yıllarda stilize edilerek ve genelde gelinliğe özentinin bir parçası olarak yapay (metalik süslemeli) taşlar kullanılır. Bunda saçlar toplanmış olur; yaylık ya dikilerek ya da tokalarla tespit edilir. Oyunların rahat sergilenişi ve zor figürlerinin daha kolay yapılabilmesi avantajını sağladığı için, taç son zamanlarda daha çok kullanılır. Yaşmak türü bağlamak dahaçok gelinlerde ve giderek yaşlılardan ağırlık kazanır. Kumaşın türü, değeri varlık nedenidir. Düğünde-dernekte, hayırlı işlerde en pahalısı kullanılır.