­ PATİK | Kültür Portalı

Patik - Afyonkarahisar

El Sanatları

Afyonkarahisar’da örme işleri, el sanatları içinde önemli bir yere sahiptir. Koyun yünü kirman, tarak, şiş, iğ gibi basit araçlar kullanılarak çorap, eldiven, kazak, içlik gibi eşyalar haline getirilir. Örülecek erkek çorabı olduğu zaman çoğunlukla düz örgü ya da kendinden motifli örgü çeşitleri kullanılır. Çoraplar diz yüksekliğinde beş şiş ile örülür. Kadın çorapları nakışlı olur. Patiklerde en çok kırmızı, kahverengi, krem, yeşil, mavi, sarı renkleri kullanılmıştır.

Yörenin patiklerini geometrik, nesneli, figürlü, bitkisel, karışık bezemeli kompozisyonlar olarak beş grupta toplamak mümkündür. Bunlardan geometrik bezemeli olanlarda kare, baklava, çengel, dikdörtgen, çokgen, daire gibi geometrik şekiller, bunların birleşimi ile oluşturulmuş motifler ve bu motiflerden meydana gelen bordürler görülmektedir. Bu bordürler geometrik bezemelerin ana temasını oluşturmaktadır. Nesneli bezemede ibrik ve ibriğin burun ve konçta sıralanması bulunur.

Figürlü bezemede genellikle insan ya da hayvan motifleri yer alır. Uğur böceği, kuş, kelebek hayvan motiflerine örnektir. Karışık motif yaklaşımı ile örülen patiklerde, geometrik biçimler ile bitkisel motifler bir arada kullanılmıştır. Bitkisel bezemelerin oluşturduğu motifler arasında lale, sümbül, pıtrak, küpeli, gül ve karanfil, süsen, defne, çiçek yaprağı, çilek, kiraz, üzüm, armut, biber, sebze ve meyveler bulunmaktadır.

Kaynak: AKÜ Afyonkarahisar Kütüğü kitabından alınmıştır.

Görüntülenme Sayısı : 2139    Eklenme Tarihi : 21 Ağustos 2014 Perşembe    Güncellenme Tarihi : 26 Kasım 2021 Cuma