­ EL OYALARI | Kültür Portalı

El Oyaları - Konya

El Sanatları

Konya'da kıl gibi ince iğnelerle, saf ipekten yapılır "Konya Oyaları"... Bir "çembere" dikilebilecek bir "Mezar taşı" oyası, bir "Karınca" oyası... Oya da "üstat" kabul edilen bir yaşlı Konya kadını tarafından, ancak altı ayda tamamlanabilir. "Mekik Oyaları"ndaki, "Filizeler"deki inceliği, renk uyumunu, zarifliği, duygu ve heyecanı anlamak için çok iyi yetişmiş olmak gerek. Bilinen dört bin yıllık Türk kadın uygurlağının el sanatında, göz nurunda ulaştığı zirveleri kavrayabilmek için yola çıkanlar "Konya Oyaları"ndan başlamalıdır.

Görüntülenme Sayısı : 660    Eklenme Tarihi : 27 Şubat 2013 Çarşamba    Güncellenme Tarihi : 08 Haziran 2020 Pazartesi