­ BURSA EVLİLİK GELENEKLERİ / KIZ İSTEME | Kültür Portalı

Bursa Evlilik Gelenekleri / Kız İsteme - Bursa

Gelenekler-Görenekler

Bursu"nın özellikle Orhaneli yöresinde evlilikler genelde görücü usulü olur. Oğlan tarafı oğlanın ağzını arayarak istediği bir kız varsa ona dünür gidilir. Yoksa anne ve babasının uygun gördüğü bir kız, oğlanın da görüşü alınarak oğlanın anası yenge ve halası tarafından gündüz veya gece oturma bahanesiyle kız tarafının ağzı aranmaya gidilir. Eğer ortam müsait görünmüşse Pazartesi ya da Perşembe akşamı iki tarafında tanıdığı ağzı laf yapan evli bir erkek ve hanımıyla beraber, oğlanın annesi babası ve yengesiyle kız evine giderler. Kız tarafı bu işi uygun gördüyse oğlan tarafının “Allahın emri Peygamberin kavli ile kızınızı oğlumuza istiyoruz”‘ teklifine “Hayırlıysa olur bir düşünelim”‘ der kız oğlanı kendine uygun görmüşse ailesine “siz bilirsiniz”‘ diye cevap verir. Birkaç gün sonra yeniden bir araya gelinir ve olur cevabı alınır. Kızın yengesi söz bohçasını getirir, oğlan tarafına verir, kız içeriye gelerek konukların ellerini öper, daha sonraki toplanmalarda nişan günü belirlenir.

Görüntülenme Sayısı : 1646    Eklenme Tarihi : 07 Mayıs 2013 Salı    Güncellenme Tarihi : 25 Kasım 2021 Perşembe