­ ORDU’DA TİYATRO TARİHİ | Kültür Portalı

Ordu’da Tiyatro Tarihi - Ordu

Geleneksel Tiyatro

Ordu’nun tiyatro tarihi 1908 yılında sahnelenen, Namık Kemal’in yazdığı ‘Vatan Yahut Silistre’ ile başlar. Daha sonraları, Fevzi Güvemli, Ali Rıza GÜRSOY ve Hamdi Uzman düz mahallede ki kilisenin yanındaki ahşap Rum okulunda, ‘İntibak-ı Milli’ (Ulusal Uyanış) ismli oyunu oynarlar. Cumhuriyetin ilanından sonra, İ. Hakkı GARİPOĞLU ile Ali Rıza GÜRSOY tiyatro çalışmalarına devam edip, günümüzde İsmetpaşa İlköğretim Okulu olan binada, A. Nuri’nin ‘Sekizinci’, R. Nuri GÜNTEKİN’in ‘istiklal’ve ‘Beş Devir’ gibi oyunlarını sahnelemişlerdir. 1932 yılında kurulan Halkevleri ile beraber tiyatro çalışmaları, ‘Gençler yurdu’ ve ‘Spor Yıldızı’ gibi spor kulüplerince de yapılmaya başlanmıştı. 1954 yılında kurulan ‘Kirazlimanı Gençlik Kulübü’, kentin kültür ve sanat hayatına büyük katkılar yapmıştır. Kadir Pekbaş ve Aydın ÜSTÜNTAŞ, bu kulüpte birçok oyun sahneye koymuştur. O günlerde Halkevi başkanı olan N. Senih MAYDA’ da başarılı çalışmaları ile dikkat çekmiştir. Halkevi Geçlik Tiyatrosu’nda da Uğur GÜRSOY yönettiği oyunları Ordu’da sahneledikten sonra Karadeniz turnesi yapıyordu. 1964 yılına gelindiğinde, ‘Belediye Tiyatrosu’ kurulması için gereken altyapıyı hazırlayan Uğur GÜRSOY ve arkadaşları, Türk tiyatrosunun duayeni, İBŞT. Genel Sanat Yönetmeni Muhsin ERTUĞRUL’u şehrimize getirerek ‘’Ordu Belediyesi Karadeniz Tiyatrosu’nun ilk tohumlarını attılar. Daha sonra, Muhsin ERTUĞRUL’un görevlendirdiği İBŞT. Sanatçısı Ergun KÖKNARın Ordu’ya gelip, yaptığı görüşmelerden sonra, valiliğinde desteğiyle, 19 Haziran 1964 yılında OBKT resmen kurulmuş oldu. Bu güne kadar Uğur GÜRSOY, Aydın ÜSTÜNTAŞ. Mahmut ÇOL, Süleyman ATABEYOĞLU, K. Coşkun ÇETİNALP VE Ali Kemal TANDOĞAN’ın Genel Sanat Yönetmeni olarak görev yaptığı OBKT’de, Ergun KÖKNAR, Tunç YALMAN, Zihni KÜÇÜMEN, Z. DEMİREL, Şahin ERGÜNEY ve Güngör DİLMEN gibi Türk tiyatrosunun ustaları yanında Rezo Beynaşıvili gibi yabancı yönetmenlerde oyun yönetmişlerdir. OBKT’de bu güne kadar 150’ye yakın oyun sahnelenmiş, bu oyunlar Ordunun yanı sıra Bölgemizde, Anadolunun yanı sıra yurt dışında da sahnelenmiştir. 1965, 1985 ve 2004 yıllarında (toplam 3 kez) sahnelenen ‘Keşanlı Ali Destanı’ oyununda, Keşanlı Ali rolünü ayrı ayrı 3 kez canlandıran Mustafa GENCER, OBKT’nin kuruluşundan önce, kurulduktan sonra sahneye çıkmış sanatçımız, 2007 yılında aramızdan ayrılmıştır. 1991 yılında kurulan Ordu Sanatevi (ORSEV)de kendisine düşen görevi yerine getirip, her sezon en az bir oyunu Ordulu seyircilerle buluşturuyor. 2006–07 yılında sahnelenen, Ülker KÖKSAL’ın yazdığı, Gülseren KÖKSAL’ın yönettiği ‘SACİDE’ ve Cihan ÖKSÜZ-Ferhan ŞENSOY’un yazdığı, Mustafa GENCER ve K. Coşkun ÇETİNALP’ın yönettiği ‘Aşkımızın Gemisi Fındık Kabuğu’ isimli oyunları şu ana kadar yaklaşık 8.500 kişi izlemiştir.

Görüntülenme Sayısı : 2450    Eklenme Tarihi : 03 Temmuz 2013 Çarşamba    Güncellenme Tarihi : 27 Nisan 2020 Pazartesi