­ AKSARAY ÖLÜMLE İLGİLİ ADET VE İNANIŞLARI | Kültür Portalı

Aksaray Ölümle İlgili Adet ve İnanışları - Aksaray

Gelenekler-Görenekler

Dini inanış ve töreleri halen kırsal kesimlerde devam etmektedir. Şöyle ki, ölen kişi için beyaz patiska ya da kaput bezinden kefen biçilirken, hafızlar kuranın tamamını cüz denen küçük kitapçıklarla bölüşür, hatim inerler. Duası yapılırdı. Ve yine 7 kişi oturur, halka olur, o günün değerine göre bir miktar para mendile sarılır, 7 kişi elden ele o parayı dolaştırır, 40 defayı buldu mu duası yapılırdı. Buna da hatim denirdi. Ölünün 40 gününde cami cemaatine akşam yemeği yedirilir. Bir fitre değerindeki para evvela 40, bir de 60 adet kağıda sarılır fakirlere dağıtılırdı. Buna da yemin ve sav denirdi. Yani kılmadığı namazların affı ile yalan yere yemin etmenin affına inanılırdı. 40 Yemeğinden sonra ölümün 52 günü imam efendi akşam yemeğine davet edilir. Yemekten sonra da fenerle mezara gidilir, yasin-i şerif okunurdu.

Görüntülenme Sayısı : 860    Eklenme Tarihi : 28 Aralık 2012 Cuma    Güncellenme Tarihi : 23 Aralık 2021 Perşembe