­ EDİRNE ÖLÜMLE İLGİLİ GELENEKLER | Kültür Portalı

Edirne Ölümle İlgili Gelenekler - Edirne

Gelenekler-Görenekler

• Bir evden ölü çıkmışsa üç gün o evde ocak yakılmaz, yemek pişirilmez. Komşular tarafından ölü evine üç gün süresince yemek getirilir. • Ölünün yıkandığı yerde üç gece mum yakılır. Ruhun gelip yerini dolaşacağına inanıldığından öldüğü odanın ışığı bir gece boyunca açık bırakılır. Bazı yerlerde ise evde ölünün kaldırıldığı yere mum yakılır ve bu mum yedi gün süresince yanık kalır. Aynı şekilde ölünün ruhunun gelip dolaştığına inanıldığı içi evde ışıklar kırk gün açık tutulur. • Ölü evden çıkarılıp götürüldükten sonra yedi gün boyunca evde Kur’an okutulur. Kırkıncı gün ölünün burnunun düşmesi dolayısıyla çörek yapılır, helva dağıtılır. Elli ikinci gece ise Mevlit okutulur.

Kaynak: 81 İlde Kültür ve Şehir: Edirne, 2013 İstanbul.

Görüntülenme Sayısı : 588    Eklenme Tarihi : 08 Eylül 2017 Cuma    Güncellenme Tarihi : 07 Ekim 2020 Çarşamba