­ ÖLÜ TAŞI | Kültür Portalı

Ölü Taşı - Artvin

Oyun

Bazı özel taşlar ile kız-erkek karışık oynanan bir çocuk oyunudur. Bu taşlardan biri el ile tutulabilecek büyüklükte eni boyu eşit bir taş, diğerleri takımdaki oyuncu sayısı kadar el genişliği ve uzunluğunda, kalınlığı ise bir santimetre civarında olan yassı taşlardan oluşur. Oyun iki takım arasında geçer. Lider konumundaki iki çocuk, yan yana durur ve kendi takımında oynamak isteyenlerin arkalarında sıraya girmelerini çocuklara söylerler. İsteğe bağlı taraflar belli olunca, oyuncu sayısı eşit değilse eşit hale getirilir. Bir takımdaki oyuncu sayısı kadar el büyüklüğündeki taşlar ile eni boyu aynı bir taş oyun sahasına getirilir. Eni boyu aynı taşa “atış taşı” adı verilir.

Oyuna başlamak için kura çekilir. Kurayı kazanan takım oyun alanının baş orta yerine giderek bir sınır çizgisi çizerler. Bu çizgiye “atış çizgisi” veya “emel” denir. Bu çizginin orta hizasından alana doğru 10-15 adım ileriye yatsı taşlar yere dikilir. Uzun tarafı yukarı gelecek şekilde arka arkaya dikilen bu yatsı taşların aralarındaki mesafe birer adımdır. Artık oyuna başlanabilir. Atış çizgisindeki oyuncular teker teker atış taşını ellerine alarak dikili taşları devirmek için atışa başlarlar. Genelde kaptan son atışı yapar ve devrilmemiş taşların tümünü devirmeyi amaçlar. Devrilen taşlara “ölü taşı” denir. Birinci takımın atışı tamamlanınca ölü taşları sayılır veya tümü devrilmiş ise kaçıncı atışta devrildikleri elemanlarca akılda tutulur.

Aynı yerde aynı taşlara atış sırası ikinci takım elemanlarına gelir. Bu sefer taşları dikme ve sağlamlaştırma işini birinci takım elemanları yaparlar. Aynı yerde ve şartlarla ikinci takım elemanlarının da atışları tamamlandıktan sonra ölü taş sayısı veya tüm taşları devirme sırası karşılaştırılır. En fazla taş deviren veya daha erken tüm taşları deviren takım elemanları bu etabın galibi olurlar. Galip takım elemanları, yenilen takım elemanlarının sırtlarına binerek kendilerini atış çizgisinden dikili taşları dolandırıp aynı yere taşıtırlar. Bu esnada düşenler olursa ceza olarak başlangıç noktasından taşıma işi tekrar ettirilir. Bu şekilde oyun, etaplar halinde devam eder.

Görüntülenme Sayısı : 1400    Eklenme Tarihi : 28 Şubat 2013 Perşembe    Güncellenme Tarihi : 10 Aralık 2021 Cuma