­ ÇORUM NİNNİLERİ | Kültür Portalı

Çorum Ninnileri - Çorum

Ninni

Uyuması istenen çocuğa veya çocuğu hoplatıp severken söylenen; birtakım duygu, düşünce, inanç, umut ve hayalleri, sevinç ile acıları ihtiva eden; çoğunlukla dört mısra biçiminde söylenen ve mısra sonlarına birtakım klişe sözler ilave edilerek ezgi ile terennüm edilen manzum sözlerdir. Anne ile çocuğun ahengini, birliğini, yakınlığını ve uyumunu sağlayan bu edebî ürünler; ninni söylemek, ninni demek, neni çalmak, nen eylemek, nenen demek adlarıyla bilinir ve kullanılır. Çorum’un Sungurlu İlçesi'nden derlenmiş ninni biçimindeki yedi heceli mani metni şöyledir:

Haydi yavrum haynini Sıçan yemiş boynunu Sıçan değil kurtumuş Kulakları dördümüş, ninni yavrum ninni. Haleylim havasına Aş koydum tavasına Aşını hep bitirmiş Anası da yatırmış, ninni yavrum ninni. Haydi yavrum hoppala Seni vermem topala Topal seni götürür Öper sıkar getirir, ninni yavrum ninni. Nenni deyim uykun gelsin Gurbet elden baban gelsin Allah uzun ömür versin Ninni yavrum ninni ninni Ninnilerle uyur musun? Bundan şifa bulur musun? Ben olmazsam sen n’olursun? Ninni yavrum ninni ninni

Kaynak: ÇORUM’DA SOMUT OLMAYAN KÜLTÜREL MİRAS - Yrd. Doç. Dr. M. Mete Taşlıova

Görüntülenme Sayısı : 2070    Eklenme Tarihi : 22 Şubat 2013 Cuma    Güncellenme Tarihi : 24 Kasım 2021 Çarşamba