­ NEVRUZ | Kültür Portalı

Nevruz - Amasya

İnanışlar

“Mart dokuzu” olarak adlandırılan Nevruzda Kırklar Dağı'ndan 40 tane taş toplanır. Dilek dilendikten sonra bir bohça içinde duvara asılır. Bir yıl sonra Nevruz da çıkı asılan yerden indirilir, taşlar sayılır, taşların sayısı 41 olmuşsa dileğin gerçekleşeceğine inanılır. Taşlar toplandıkları yere götürülerek bırakılır. Ayrıca nevruz için de maniler dizilmiştir.

Nevruzda ateşin üstünden atlanırken dilenen dilek; "Ağırlığım, uğurluğum dökülsün Odda yanıp kül olsun Yansın alev saçılsın Benim bahtım açılsın, Nevruz günü söylenen maniler; Altın tasın kenarı İçine sıktım narı Kırklarda gördüm Kalem kaşlı o yâri Amasya’nın dağları Gelir dağlar dumanı Ben dileğimi diledim Mart dokuzu bayramı" bunlardan bazılarıdır.

Görüntülenme Sayısı : 1782    Eklenme Tarihi : 04 Şubat 2013 Pazartesi    Güncellenme Tarihi : 30 Aralık 2020 Çarşamba