­ NALBANTLIK | Kültür Portalı

Nalbantlık - Antalya

El Sanatları

Geleneksel bir meslek olan nalbantlık at, eşek, katır gibi binek hayvanları ile inek ve öküz gibi besi hayvanlarının toynaklarına “nal” adı verilen demir ayaklıkların takılmasıdır. Bu mesleği icra eden kişi “nalbant” olarak adlandırılır. Nallama işlemi özel tokmaklar ve çiviler vasıtasıyla gerçekleştirilir. Hayvancılığın azalması ve motorlu araçların hızla binek hayvanlarının yerini alması nedeniyle nalbantlık mesleği bugün büyük ölçüde inkıraza uğramıştır. Bununla birlikte özellikle kırsal kesimde nal çakan ve mesleğini devam ettiren ustalara tesadüf etmek mümkündür.

Kaynak: Antalya İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü. (2010). Dünden Bugüne Antalya. Antalya: Antalya İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü

Görüntülenme Sayısı : 10432    Eklenme Tarihi : 27 Şubat 2013 Çarşamba    Güncellenme Tarihi : 03 Kasım 2020 Salı