­ TUNCELİ MİSAFİR AĞIRLAMA | Kültür Portalı

Tunceli Misafir Ağırlama - Tunceli

Gelenekler-Görenekler

Bölge inancı ve kültürü açısından misafir ağırlama, oldukça kutsal kabul edilen bir gelenektir. Çünkü inanca göre misafir Hazreti Ali’dir. Bununla birlikte misafir mihman, mihman ise Hızır’dır. Bölge inancı açısından Hızır ile Hazreti Ali aynı kişilerdir. Bunun temelinde Anadolu Aleviliğinin Hızır anlayışı yatmaktadır. Misafir ağırlama, kırsal yaşamın yoğun olduğu dönemlerde büyük bir titizlik ile uygulanan bir gelenektir. Şu an bile kırsal yaşam dediğimiz köy ortamlarında aynı titizlikle uygulanmaktadır. Misafire özel yemekler yapılır, köylerde hayvancılıkla uğraşan ise küçükbaş hayvanı varsa gelen misafir için keser ve o akşam komşular da çağrılarak bir muhabbet ortamı yaratılarak neşeli bir şekilde misafir ağırlanmaya çalışılır. Misafir giderken ev sahibi tarafından çeşitli hediyeler verilerek uğurlanır.